Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

zamknij

Olejek eteryczny Cytrynowy 7ml AVICENNA-OIL

13,90 zł
Brutto

Olejek eteryczny Cytrynowy 7ml AVICENNA-OIL

Ilość
PRODUKT NIEDOSTĘPNY

 

Dostawa już od 11zł!

 

Zapoznaj się z zasadami zwrotu!

Olejki eteryczne z firmy AVICENNA-OIL to świetne produkty, przeczytaj więcej 

Olejek eteryczny Cytrynowy

Nazwa łacińska: citrus limonum




Jakie właściwości posiada Olejek eteryczny Cytrynowy?
Właściwości: Olejku eterycznego Cytrynowego

Olejek eteryczny Cytrynowy otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno skórki ze świeżych owoców cytryny. Żółty, gęsty olejek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu i w ciemnym miejscu, ze względu na wrażliwość na światło i powietrze. Używany w kosmetyce jako aromat ze względu na odświeżający zapach. Olejek jest silnym środkiem antyseptycznym i antywirusowym, stosowany w leczeniu trądziku, opryszczki i drobnych ran. Idealny dla skóry tłustej, ściąga pory skóry, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Olejek eliminuje nadmierne wydzielanie łoju i powstawanie zaskórników. Olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Ujędrnia, wybiela i rozjaśnia przebarwioną skórę, działa uszczelniająco na naczynia krwionośne. Przyśpiesza proces opalania skóry. Może być stosowany do pielęgnacji paznokci i skórek je okalających. Olejek ma świeży cytrynowy zapach, uważany za najlepszą nutę zapachową w perfumerii naturalnej. W aromaterapii przynosi jasność umysłu oraz emocji. Wspomaga system immunologiczny.

Zewnętrznie w stanie nierozcieńczonym stosować na miejsca ukąszeń przez owady i opryszczkę. W stanie rozcieńczonym do zwalczania cellulitu, przebarwień i trądziku. 2% roztwór w czystej wodzie zatrzymuje drobne krwawienia.



Jakie jest przeznaczenie olejku eterycznego Cytrynowego i na co działa (AROMATOTERAPIA)?

Olejek eteryczny Cytrynowy rozjaśnia przebarwienia skórne

Olejek eteryczny Cytrynowy uszczelnia ściany naczyń krwionośnych

Olejek eteryczny Cytrynowy obniża temperaturę w stanach gorączkowych

Olejek eteryczny Cytrynowy obniża ciśnienie przy nadciśnieniu

Olejek eteryczny Cytrynowy przyspiesza gojenie się ran

Olejek eteryczny Cytrynowy poprawia funkcje systemu immunologicznego




Jak stosować Olejek eteryczny Cytrynowy?

Stosowanie Olejku eterycznego Cytrynowego: 

Olejek eteryczny Cytrynowy Aplikacja rozcieńczonych olejków w skórę twarzy lub masaż całego ciała: do 15 ml oleju bazowego dodajemy 4-6 kropli olejków eterycznych. Jeżeli tak przygotowany olejek zostanie wtarty w duże powierzchnie skóry – wówczas wnika do krwi i wywołują działanie ogólne.

Olejek eteryczny Cytrynowy Kąpiele olejkowe: na wannę wody dajemy 10 kropli olejku lub mieszanki olejkowej. Woda powinna mieć temperaturę 40-45⁰C. Kąpiel powinna trwać 20-30 minut. Kąpiel taka pobudza krążenie krwi w naczyniach obwodowych, działa uspokajająco, zmniejsza bóle reumatyczne i mięśniowe, usuwa zmęczenie i bezsenność. Polecamy tutaj olejki: sosnowyjodłowyeukaliptusowy.

Olejek eteryczny Cytrynowy Inhalacje: w tym celu wdycha się olejki wraz z para wodną np. kominki na wodę, w których z pomocą świecy podgrzewa się zbiorniczek wypełniony wodą z 15 kroplami olejku, naszym względem wystarczy jedna.

Olejek eteryczny Cytrynowy Parówki na twarz (w celu oczyszczenia porów): należy użyć szerokiego naczynia z wrząca wodą do której zapuszczamy 7-15 kropli olejku. Następnie nakrywamy się ręcznikiem i nachylamy nad naczyniem przez 10- 15 minut.




Uwagi 

UWAGA! Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nie rozcieńczonej. Przeznaczony wyłącznie do użytku zewnętrznego! Nie stosować olejku przy wysokim ciśnieniu krwi lub epilepsji oraz w czasie używania leków homeopatycznych.

Jakie są warunki przechowywania Olejku eterycznego Cytrynowego?

Warunki przechowywania i przeciwwskazania Olejku eterycznego Cytrynowego:

-Olejki należy przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych butelkach, w temperaturze 15°-25° C i chronić od światła
-Olejek eteryczny przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci
-olejki eteryczne są substancjami bardzo aktywnymi, skoncentrowanymi - stosowane zgodnie z zaleceniami producenta nie mogą być szkodliwe dla zdrowia.
-Nie należy dopuszczać do kontaktu nierozcieńczonych olejków ze skórą
-W przypadku spożycia nie wywoływać wymiotów. Należy natychmiast zasięgnąć pomocy lekarza, pokazując opakowanie lub etykietę od olejku
-Chronić oczy przed kontaktem z olejkiem
-Olejki mogą oddziaływać na niektóre tworzywa sztuczne - przed ich użyciem w urządzeniach lub pojemnikach wykonanych z tworzyw sztucznych, należy upewnić się, że producent urządzenia dopuszcza do ich kontaktu z olejkami eterycznymi
-Olejki są substancjami łatwopalnymi




Skład Olejku eterycznego 
Cytrynowego

olejek eteryczny Cytrynowy




Olejki eteryczne, co to jest?

Olejki eteryczne są silnymi koncentratami uzyskiwanymi z pachnących części roślin poprzez destylację parową, ekstrakcję, wyciskanie lub inne metody dostosowane do rodzaju rośliny. Pochodzenie olejków pozwala zaliczyć je do grupy leków ziołowych. Jednak ze względu na duże stężenie zawartych w nich substancji, olejki mają znacznie silniejsze działanie od tradycyjnych mieszanek i wyciągów ziołowych. Olejki eteryczne mają bardzo skomplikowany skład i w wielu przypadkach zawierają ponad 300 różnych substancji. Dlatego też ubogie składnikowo olejki syntetyczne nie mogą z nimi konkurować. Odpowiednio dobrane i zastosowane olejki eteryczne wywierają korzystny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne.




Pojemność Olejku eterycznego 
Cytrynowego

7ml




Coś o firmie AVICENNA-OIL

Avicenna-Oil® jest producentem wysokiej jakości naturalnych olejków eterycznych. Oferowane olejki spełniają wymogi farmaceutyczne, co potwierdzają liczne certyfikaty. Wszystkie olejki spełniają międzynarodowe normy IFRA. Producent jest zrzeszony w międzynarodowej organizacji skupiającej największych na świecie producentów olejków eterycznych IFEAT (International Federation of Essential Oils and Aroma Trades) i spełnia jej standardy. Posiada również międzynarodowy certyfikat GMP Good Manufacturing Practise (Dobra Praktyka Wytwórcza) dla przemysłu farmaceutycznego wydanego przez GIF (Główny Inspektorat Farmaceutyczny).




Producent: Olejku Eterycznego 
Cytrynowego

AVICENNA - OIL

ul. Opolska 11/19

52-010 Wrocław

AVICENNA-OIL

avicenna_28

Specyficzne kody

Zobacz także