

W oleju morelowym znajdziesz witaminy E oraz A. Ta pierwsza pozwala dłużej zachować młody wygląd, a druga jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Obie witaminy należą do grona silnych przeciwutleniaczy – neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób i starzenia się organizmu.
Dostawa już od 11zł!
Zapoznaj się z zasadami zwrotu!
W oleju morelowym znajdziesz witaminy E oraz A. Ta pierwsza pozwala dłużej zachować młody wygląd, a druga jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Obie witaminy należą do grona silnych przeciwutleniaczy – neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób i starzenia się organizmu.
Witamina E pełni również szereg innych funkcji, m.in. chroni przed zakrzepicą, dba o płodność mężczyzn i jest konieczna dla prawidłowego rozwoju ciąży. Z kolei niedobór witaminy A może objawiać się problemami skórnymi, osłabionymi włosami i paznokciami, a także uczuciem zmęczenia.
Pestki moreli stanowią również jedno z najlepszych źródeł amigdaliny – związku z grupy glikozydów, zwanego laetrile lub witaminą B17 (choć nie należy do witamin). W medycynie naturalnej amigdalina zdobyła sławę jako panaceum na raka. Według propagatorów tzw. terapii metabolicznej komórki nowotworowe ulegają zniszczeniu wskutek działania cyjanowodoru i aldehydu benzoesowego – substancji będących wynikiem rozkładu amigdaliny w organizmie.
Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion moreli zwyczajnej. To bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A,B oraz E. Największą jego zaletą jest jednak obecność witaminy B17, inaczej zwanej amigdaliną lub letrilem, która wg wielu źródeł jest naturalnym remedium na raka.
Amigdalina występuje w około 1200 gatunkach roślin, głównie w pestkach owocowych (śliwki, jabłka, wiśnie itp.). Przez wiele lat ludzie żyli w błędnym przekonaniu, że cyjanek (kwas pruski) zawarty w pestkach zaszkodzi ich zdrowiu. Nic bardziej mylnego. Zdrowe komórki organizmu zawierają naturalną barierę przed tą substancją. Inaczej sprawa ma się z komórkami rakowymi, które nie mają żadnego zabezpieczenia przed trucizną. Są one przez nią niszczone.
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce.
Stosowanie: Systematycznie co najmniej 1 łyżeczka dziennie, na zimno.
Kraj pochodzenia: Polska